Местре Но

Величието на майстор (Местре) Но е в неговата простота. За мен майстор Но е един от моите учители в капоейра. Преди 15 години той силно повлия върху разбирането ми за капоейра, разкривайки я пред мен като изкуство, което има обем, в което има място за всичко, но най-важното, което връща в човека Човека. Той ми помогна да разбера, че капоейра е философия на разбирането на света, в която няма място за новоизлюпили се и временни  парвенюта.

ЧОМ

“Майстор Но не е само капоейрист. Той е самата капоейра. Понякога го наблюдаваме и не разбираме как той прави своите движения. Той преживява капоейра всеки ден, всеки миг. Това може да забележи само човек, който е постоянно с него. Майстор Но е капоейра в рамките на рода и капоейра в рамките на живота. Докато разговаря с вас, с когото и да е, той прави капоейра и тази негова игра е несравнима. Той е прекрасен изпълнител, превъзходен. Не знам с какви думи дори могат да се опишат неговите умения, затова казвам, че Майстр Но е самата капоейра”.

Налдиньо, последовател на Майстр Но

 
„... Капоейра е най-красивата хореография на тъмнокожите хора. Красотата и мъдростта са основата и фундамента на капоейра. Това с най-голяма сила се отнася до капоейра Ангола – стилът, на който съм посветил живота си”.

Цялото му име е Норивал Морейра де Оливейра. Роден е на 22-ри юни 1945 година на остров Итапарика в щата Баия в Бразилия. Започва да се занимава с капоейра, когато е на 4 години. Първият му учител е Олегарио, дядото на Норивал. И въпреки че дядото е бил само любител, именно той е първият човек открил за Но света на капоейра.

На 7-годишна възраст родителите му се местят в Салвадор, където негов съсед се оказва безстрашният уличен капоейрист Местре Нилто (Nilton). Той взима Норвил на улично състезание с участието на своя майстор Пиро (mestre Pirró), който постоянно устройвал подобни мероприятия със своя учител Зек (mestre Zeca).

Норивал получава титлата „местре” само на 19 годишна възраст от своя майстор Нилтон. Местре Но основава академия, която е наречена „Academia De Capoeira Angola Retintos”. През 1969 г. основава „Академия за капоейра Ангола на оришите от Баия» (Academia de Capoeira Angola Orixas da Bahia), съществуваща и до днес под ръководството на местре Динелсона (mestre Dinelson). През седемдесетте години местре Но участва в роди в Салвадор, провеждани от местре Валдемаром (Waldemar), на които са се събирали известни майстори на капоейра Траира (Traira), Кобриня Верди (Cobrinha Verde), Канжикиня (Canjiquinha) и др.

Местре Но често бива наричан „майстор на всички майстори” – той е обучил хиляди капоейристи, много от които стават известни майстори и професионални инструктори на капоейра Ангола. Местре Но посещава много страни по света със своите семинари и лекции, бил е в Русия, Канада, Великобритания, Франция, в продължение на 18 години преподава в САЩ. На всички тези места той се опитва да научи студентите си, че капоейра е изкуство за живот. Днес заедно с децата и внуците си живее в Бока ду Риу, Салвадор, Бразилия.

Местре Но казва, че капоейрата има четири основни принципа, които съставят нейната етична основа: уважение, отговорност, безопасност и свобода. Тези принципи не могат да определят самото изкуство капоейра, но те могат да покажат една различна страна на капоейра – без нетърпимост, алчност, гордост, опора на ненужни доводи. Тези принципи могат да те научат най-важното – на изкуството да бъдеш човек.

 

Въпрос


Само регистрирани потребители могат да зададат въпрос. Вход.

За регистрация натисни тук.



Изпрати на приятел


Share |
Име:
Поща:
Име на приятел:
Адрес на приятел:
Съобщение:
Въведете символите от картинката:
Въведете символите от картинката

285
Във вид за печат
top
Notice: Undefined index: GetCode in /home/olegcherne/public_html/common/descriptor_parser.inc.php(191) : eval()'d code on line 5