България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Магията на капоейра

Прочитания: 499
04.01.2013 17:01 по статията работи: Александра Цанкова

Ритуален танц, атрактивно бойно изкуство или акробатично шоу?

Капоейра e бразилско бойно изкуство, съчетаващо елементи на танц и акробатика. Практикуван от африканските роби в Бразилия през 17 век, днес капоейра е разпространена по целия свят. Легенда разказва, че на робите в Бразилия е било забранено да се бият помежду си (с цел да бъдат предотвратени контузии). За да разрешават конфликтите си по физически начин, боят бил превърнат в танц. В други области по света, населявани от африкански роби, възникват разновидности на капоейрата. Например в Куба е разпостранен танцът "мани".


Постепенно капоейра губи смисъла си на противопоставяне срещу робството. В началото на 20 век тя придобива формата на уличен бой. Танцът е причина за образуването на отделни социални групи, които го приемали като начин на живот. Най-известните центрове, в които е била разпространена капоейра, са големите крайбрежни градове на Бразилия - Рио де Женейро, Салвадор де Бавия и други. Свободолюбивият характер на капоейра буди неодобрение от страна на властите, което води до забраната да се практикува в Бразилия. Това наложило танцуващите да си създадат прякори, за да останат анонимни. С течение на времето тази практика се е превърнала в обичай. Всеки занимаващ се с изкуството преминава през своеобразно кръщене, наречено "бачизадо".

 

34d51e99-be10-2122-5b9a-81f359297213

 

Едва през 40-те години на 20 век нагласата към капоейра се променя в положителна насока. Днешният й вид се различава значително от този преди век. Макар и променена, капоейра винаги ще носи една особена сила и порив към свободата, отразяващи същността й от столетия. Ритуалността в движенията дава усещане за емоционално и духовно разтоварване. В същото време физическото натоварване е голямо. Специфичните движения обхващат цялата група от мускули в човешкото тяло, което изисква добра предварителна подготовка.



Едно от най-хубавите неща на това бойно танцово изкуство, е че няма правила. Или поне не са написани. Капоейра следва африканската традиция, където знанията се предават от уста на уста. Всяка група следва свои правила, като за различните видове игри може да има различни правила. Знаем само, че по традиция играта се води в кръг. В "началото" на кръга стоят музикалните изпълнители, а главните инструменти са биримбау и пандейро.

 

785f0257-de33-3a4b-a066-b3ee8915daad


Капоейра има своя собствена философия. Тя учи на уважение, самоконтрол, положителна нагласа към живота. От друга страна капоейра дава възможност на човек да опознае възможностите на тялото си и да преоткрива артистичността си. Музиката, която е неин основен елемент, създава усещане за ритъм и развива скрити музикални заложби.



Скоро очаквайте включване от "мястото на събитието", за да надникнете в завладяващия свят на капоейрата в България.

 

 

 

 


За още любопитни видеа и чудеса от света на спорта (и не само), следете ни и във Фейсбук: www.facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Flowin Bulgaria |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване