Капоейра – танц, бойно изкуство, философия...

Повече за корените му, разказват треньори пред Bulgaria ON AIR
28 сеп 2017 14:00, Петя Славова
4

Какво е капоейра? В буквален превод означава "висока трева". За бразилците е танц, традиция, история, философия и начин на общуване.

Бойното изкуство с елементи на танц, първоначално е практикувано от черните роби в Бразилия, а днес е разпространено по целия свят.

В африканските култури танцът и борбата трудно могат да бъдат разделени един от друг. А от там и многото танцови и акробатични елементи в капоейрата.

Първоначалните форми на капоейра може да се разглеждат като разновидност на улични боеве.

"При нея всичко е импровизация. Нещо различно е и затова е толкова уникално", сподели в студиото на "България сутрин" инструкторът по капоейра Коста Щерев.

Той започва да се занимава с изкуството през 2007 г. при Валери Иванов в група Лута Негра, а през 2008 г. получава капоейра името си - Parafuso. Година по-късно заминава да учи в Москва и продължава тренировките заедно с група Реал Капоейра и проф. Нинджа.

Там за първи път се запознава със стила на група Кордао джи Оуро и се включва в няколко международни семинара с участието на големи капоейристи от Европа, Бразилия и Израел.

Организира първия си семинар в София през юни 2013 г. с участието на проф. Изол и група Кордао джи Оуро Берлин. През октомври официално стартират и първите уроци по капоейра за деца.

"Приемаме начинаещи от всякаква възраст. Тренировките започват постепенно. Първоначално надграждаме еластичност и физика и на по-късен етап развиваме по-сложни движения", посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Коста Щерев работи дейно за развиването на изкуството капоейра в България с откриване на нови школи за деца и възрастни, а също така и с демонстрации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обяснете как един танц може да е философия?
3
2
 
3
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Предпочитам хубаво пого - оптимално съчетание на танц и бойно изкуство.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво бойно изкуство - това си е балет и фигурно пързаляне! В реален уличен бой най-много още повече да бият балетистите. Или примерно банален конфликт в затворено пространство. Да речем спор в някоя дълга скучна опашка, в която се предреждат наглеци.. И какво ще направят? Ще кажат "ей, наглец! направи малко място, че да направя тука два тройни аксела..
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всевъзможни култури, религии, секти и ловци на души от цялото земно кълбо приехме. Вече поехме даже и културата на черните роби. Толкова ли празни се чувстваме, че само гледаме да се запълним с чуждото?